Crowdfunding

Ook dit jaar weer in het nieuws: steeds minder mensen hebben geld voor vakantie. Mijn laatste vakantie was van eind 2006, dus 11,5 jaar niet op vakantie geweest. Maar je krijgt toch vakantiegeld hoor ik u zeggen? Dat klopt, dit jaar was dat iets van €710,74 waarvan €409,40 belasting -terwijl ik laatste jaren nooit meer iets terug krijg van de belastingdienst- maar:

Van die €710,74 betaal je achterstallige kosten die je jaar ervoor niet kon betalen: aflossing schuld bijvoorbeeld, koop je wat kleding die je van maandelijkse inkomen niet kunt kopen en wat andere huishoudelijke uitgaven en het is op. Dit jaar fiets gekocht -vind ik belangrijk want doe alles op de fiets en heb dus ook geen tot weinig OV kosten-, verder aantal spullen voor in huis, kleding in de uitverkoop gekocht en een kleine buffer overgehouden voor de rest van jaar.

Ik geloof eigenlijk niet in Crowdfunding, daarom nooit gedaan, maar kijken of het wel werkt. Crowdfunding niet alleen voor een vakantie maar ook voor een dagbesteding om kunst te gaan maken. Om kunst te maken heb je toch niet veel geld nodig hoor ik u zeggen. Kosten zullen meevallen maar je hebt vooral gewoon extra buffer nodig, om kunst te maken moet je vrij zijn. Dit zal wel voor een gemiddeld werkend persoon niet aanlokkelijk klinken maar ik richt me juist ook meer tot de mensen die wel het geld kunnen missen. Het gaat toch zo goed met de economie? Waarom merk ik daar dan al minimaal tien jaar niks van? Of gaat het juist zo goed met een klein aantal mensen omdat het met de rest veel slechter gaat?

En zeg het eerlijk: ik word depressief van mijn financiële situatie -niet getreurd want zou nooit zelfmoord plegen. Maar als je niks kunt uitgeven, nergens geld voor hebt, niet op vakantie kunt, nergens dus van kunt genieten. Hoe deprimerend is dat? Dat is toch in een zogenaamd rijk land de slechts mogelijke situatie? Een paar honderd euro per maand maakt het verschil tussen een depressie of niet, zelf ondervonden, onomstotelijk vastgesteld. Maar de oplossing in dit land is dat je alleen medicijnen kunt krijgen t.w.v. van paar honderd euro per maand -om de farmacie industrie te spekken- terwijl die paar honderd euro genoeg is om van de depressie af te zijn. Nederland anno 2018 in een notendop.

Dus zou het werken? Zijn wij echt een rijk land of juist alleen rijk omdat een zeer klein percentage mensen al het geld bezit en juist niets meer teruggeeft aan de mensen zelf?

Kun jij een klein bedragje missen? Stort dan hier. Alvast bedankt!

Dit bericht is geplaatst in Actueel. Bookmark de permalink.

4 reacties op Crowdfunding

 1. Marcel schreef:

  Mag ik vragen wat voor werk u doet? We zijn een rijk land omdat we een aantal grote industriën hebben (agrarisch, technisch, grondstoffen) die werkgelegenheid genereren en belasting inkomsten. Ik wil best storten, want centjes genoeg, maar ik krijg niet het idee dat u bijdraagt aan de economie. Als u klaagt dat we in een rijk land wonen en dat u niks over heeft, vindt ik dat raar als u niks bijdraagt. Klagen dat de koelkast leeg is als u zelf nooit boodschappen doet.

 2. Abel Fris schreef:

  Hoi Marcel, Ik heb altijd gepoogd om te werken maar in NL is dat steeds moeilijker gemaakt door neoliberalisering, rennen van baan tot baan zonder bestaanszekerheid met flexcontracten wonend op kamers uiteindelijk geresulteerd in burn-out. Heb daarna jaren vrijwilligerswerk gedaan in een verpleegtehuis van Aafje, dus geheel gratis en voor niets en daarna in een ziekenhuis wederom zonder een cent als tegenprestatie en dat met sociaal minimum inkomen. Dus dat ik niets bijdraag is dus niet zo.

  • Marcel schreef:

   Ok. Dus u doet vrijwilligers werk met behoud van uitkering? Maar als we dat allemaal doen, wie betaalt dan die uitkering? U heeft uzelf buiten de maatschappij geplaatst en vervolgens klaagt u steen en been. Wat let u om een actievere rol te vervullen in politiek dan wel het bedrijfsleven? Of begin zelf een onderneming. U lijkt me er slim en handig genoeg voor. Dan behouden we de belastingpoet voor de echt invaliden.

  • Abel Fris schreef:

   U onderschat burn-out denk ik. Vergelijk het met een automotor die zonder olie of weinig olie lange tijd op hoge toeren heeft gedraaid. Dat doet iets met de motor zeg maar. Dat is ook kwalijke van dat hele neoliberale flex oplichting: veroorzaken schade.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.